onsdag 29 februari 2012

Sommarklänning och shorts!!!
Det sista i februari månad är ett par do-redo projekt. Det var en gång en tunika som jag sydde till mig själv men som jag inte trivdes i. Och tyget är så urgulligt att jag bara var tvungen att ta vara på det. Sagt och gjort, en sommarklänning i volangvåder och med smock till gulliga lilla Liv och ett par pyttiga små shorts till kommande bebbe. =o)
Klänningen är från "mittdelen" i tunika och shortsen är dom gamla ärmarna.
Tyget kommer från tradera en gång i tiden och blå snedslå från Bibbi och rosa interlock från JNY.

Idag är sista dagen i Kajas utmaning där man ska sy av det man har hemma och jag har tyckt att det har varit väldigt roligt att vara med! =o) Tack Kaja för att du hittade på den här utmaningen!!

måndag 20 februari 2012

Idé i huvudet igen

Ny klänningsmdell i huvudet igen. En amningsklänning, jag vet, lite tjatigt, i VÄVT tyg!! Och inte en singoalla då utan en annan. Få se ifall jag lyckas förverkliga den.

Jag mår inte speciellt bra men jag ska försöka ta mig samman och rita ett mönster nån dag här. Tyget har jag redan bestäämt då jag hittade några meter som jag hade glömt bort i mitt skåp. Djupa hyllor det där, dom sväljer och döljer rätt bra det som läggs in där. Det kan dyka upp gamla nyheter efter nåt år eller så. Är det så hos er också? Eller har ni stenkoll??

fredag 17 februari 2012

Påslakanset till vagnstäcket
Nu haver jag sytt igen..
Denna gången är det ett påslakanset till lilla vagnstäcket, 70*80 cm med tillhörande kudde, 28*35 cm. Tyget har jag fått av min vän och kollegas mans(snart i alla fall) mormor. Hängde ni med?!
Hur som helst så är det det sötaste tyget man kan tänka sig med rosenknoppar på. Anna sa att hon tänkte på mig direkt när hon såg det i mormorns gömmor. Det var nog egentligen en duk men vi delade lite på det och jag fick en perfekt bit att sy detta av! Tack snälla söta rara Anna, T och mormor!!!
Baksidan är en del av ett nyligen söndersparkat lakan som min mamma hade när hon var liten. Mjukt och skönt är det så slitet som det är.. =o))

Jag har sytt på ett par brodyrer bara för att göra det ännu sötare. Den breda är fyndad för ett par år sen på tradera och den lilla på kudden är en överbliven kort snutt köpt från Bibbi för nåt år eller så sen.

Syns det att det är en tjej jag har i magen?! ;o) Ja, jag vet, det är inte det minsta genuskorrekt men ibland så bryr jag mig inte. Jag väljer mer blandade färger när kottarna är lite större än nyfödda, tex så har lilla dottern Blixten Mc Queen byxor idag, från killavdelningen på HM..

Jag borde ha strukit innan jag fotade men det är inte min starka sida så jag avstod..

onsdag 15 februari 2012

Toille av nytt mönster, edit: pimpad toilleDet blir inte alltid som man har tänkt sig... Och hjälp vilken skillnad tygvalet gör!!!
Detta är en toille av ett mönster som jag ritade häromdagen. Den skulle eg haft en stor skorstensringning och 3/4 ärm med lite puff nertill och visst hade jag kunnat sy dit det MEN då hade den varit för varm i sommar, krånglig som amningsvariant och djupare ringad..

Så det fick bli såhär. En rund ringning som jag eg inte gillar och en t-shirt ärm som jag heller inte gillar för att det helt enkelt är det som är skönast på sommaren när jag ska ha den. Men fasen vet om jag kommer att sy den i fintyg, den är inte riktigt min Cup of tea..

Sen har jag gjort ett par ändringar i mönstret som får blir på nästa i så fall också.. Kjolen ser ju lite knasig ut på denna så linjerna är flyttade på mönstret, axelsömmen är framflyttat ett par cm och så måste jag ändra så sömarna från kjolen inte går hela vägen upp i innerstycket för dom syns igenom. Dessutom är den inte fållad, men jag vet inte om jag bryr mig.. Usch vad jag inte gillar detta tyget! Men det var nästan gratis så det duger att prova i..

Jag måste klura på om den är värd att sy upp i fler ex i annat tyg för den är helt enkelt för basic för min smak. Jag måste komma på nåt annat med ärmarna och ringningen i så fall... Eller sy den som det var tänkt från början och då inte kunna ha den så länge som jag ammar.. Å det är ju sjukt trist att vänta på det när det fortfarande är 3½ månad till bebben kommer ens!! ;o))
Det är tur att jag klarar att sy fast jag är sjuk, för annars hade jag blivit galen av väntan..


Har någon nån kul idé med ringningen?? Tipsa mig!! Edit: Jag har pimpat den lite efter en del tips på Vi sytokar fortsättning. Jag snokade i gömmorna och nu kan jag faktiskt tänka mig att ha den till annat än nattlinne.. ;o))

söndag 12 februari 2012

Min första amnings Spirea


Äntligen har jag klippt i förra vårens inköp. Ett supergulligt tyg med både prickar och blommor. Nästan för gulligt, men ibland tycker jag att om man går lite "over the top" och syr något riktigt gulligt i ett gulligt tyg så blir det hanterbart och ser genomtänkt ut. Detta tyget är jag tveksam till om det hade funkat till tex kavaj och kjol/byxor. Men som en söt smockad singoalla så går det även till en vuxen. Eller?!

I vilket fall, mönstret är mitt eget omritade efter ett köpemönster men med såpåss många ändringar och nya linjer att det inte liknar köpemönstret längre. Ärmen är kortad och den har samma amningsöppning som Boob´s tröjor har. Alla resårer är smockade utom den i halsringningen, för tyget håller emot lite när det är fållat trots att det är såpass tunt så där är det vanlig resår i kanal.
Jag måste säga att smocken i ärmsluten är ett lyft för hela modellen, samt den kortare ärmen! Måste komma ihåg det till nästa!!

Jag klurar på nån mer detalj på klänningen, men jag vet inte riktigt.. Jag funderade på synliga utanpåliggande fickor men valde bort det pga att tyget är så mönstrat. Den har istället dolda fickor i sidorna som jag som vanligt(!) satte för långt ner. Ett par cm bara men att jag ALDRIG lär mig!!!! Jag var supernoga och måttade men icke heller denna gång..

tisdag 7 februari 2012

Amningstopp äntligen sydd
Äntligen är den klar!! Min egenritade amningstopp. Sydd i viscosejersey från Jofotex, ett eg dåligt köp som gjordes för ca ett och ett halvt år sen. Det skulle bli, och blev också, en mössa. Men det passar väldigt dåligt till just mössor, det här tyget. Desto bättre till tex toppar.
Modellen är samma som jag har på min profilbild, fast modifierad till amningstopp. Mönstret är ritat från mina egna mått. Den har även fått en fjärilsärm som orginalet inte har.


Den har fått en resår i fållen fram eftersom viscose kan töja sig och i det inre stycket har den blivit lite pimpad med spetsresår.. Så det är lite fint när man ammar också.. ;o))

Tyvärr passar den inte riktigt på fröken Diana, men den sitter bra på mig som tur är.

lördag 4 februari 2012

Redoad kofta plus vuxentrosor!Jag fick för ett par år sen ett gäng väskor och påsar med kläder av en kollega. Däribland en kofta i strlk XS (tror jag), vuxenkofta då. Jag såg direkt att den skulle bli fin på ett barn men den har legat till sig i ett par år sen dess.. ;o))
Nu är den fixad. Jag klippte upp den på frihand efter att ha måttat lite på min snart treåring. Jag la till en del på ärmarna eftersom den är rätt lång i livet så kan hon ha den lääänge. Tryckte dit en extra tryckknapp så den går att stänga till lite högre upp, sparade alla ursprungliga knappar och nederkanten. Sy ihop på lånad overlock, KLAR!!! Äntligen! Dottern är superglad, som synes.. ;o)

Det går en våg genom sytokarnas sidor på facebook nu. Just nu är det trosor som gäller! Jag har hängt på efter att ha velat prova länge men bedömt det som för svårt att göra bra trosor till mig själv. Fast det var så enkelt!! Busenkelt faktiskt! Klipp upp ett par gamla som passar och använd som mönster, sy ihop och sätt dit spetsresår eller kantband. Klart!!!

Tyg från Mischas(tror jag), köpte det på Tygsamlarna på FB. Spetsresår fyndat på tradera.
Detta paret är andra ut. Mönstret är ändrat lite och det är en annan spets på. Från Stoff och Stil. Älskar fordonstyget!!!