fredag 28 januari 2011

Lite spillbitar och 20 minuter..
Min dotter ville ta en av lillasysters blöjor till sin docka. Jag gillade inte riktigt den idén så jag gick till min syhörna och ritade snabbt ett mönster på en blöja till dockan. Klippte ut den av en spillbit med vit fleece och tod en bit apor och lejon från JNY som jag tyvärr inte är nöjd med då det nopprade sig första tumlingen. Jag vet att det inte ska tumlas men eftersom jag i alla fall tumlar all vår tvätt så vill jag ha tyger som håller för det. Detta är det andra köpta tyget som inte höll, det första var ett tyg från Jofotex (delvis syntet). Allt annat tyg jag har köpt från JNY, Znok och Kameleont design och Jofotex har hållit fint!

Any way... Jag vändsydde blöjan, sydde igen vändöppningen och sydde dit en resårsnutt baktill. Samt sydde i mörkblå kardborre på dottern önskan( men bytte inte till rätt trådfärg...)...

På 20 minuter blev det så här:

lördag 22 januari 2011

Nu har brudparet gift sig, Bruden i en JUVLIGa klänning!!

Det har varit ett låååångt blogguppehåll då jag inte haft orken att vara här så mkt och inte heller har jag sytt så mkt att visa upp. Lite smått plock som byxor å mössor men inget roligare än så, förrän nu då. =o))

Så roligt och så otroligt ärofyllt att få sy en brudklänning! Jag blev helt chockad när jag blev tillfrågad av min kollega och vän C som skulle gifta sig idag 22/1-11. För tre månader sen tackade jag ja till att sy klänningen. Sen fick jag reda på modellen som önskades via ett foto.
Så här skulle den se ut fast i ett annat tyg.

Sen skulle den dessutom vara draperad i chiffong för att ge en lite lyxigare känsla.

Jag skissade upp ett mönster efter bilden och sydde en toille som ser ut så här:
Skräptyg och det var meningen att den skulle haft ett lager med brun bomullsvoille över den svarta kjolen, men tyget räckte inte. Här med en tyllunderkjol som inte är så fluffig som den länken visar ovan.
Klänningen godkändes och jag gjorde de ändringar som önskades och väntade på att C skulle köpa sitt tyg.

Sen efter ett par provningar kom den blivande bruden på att hon ev skulle vilja ha en annan skärning på bystdelen.. Så vi funderade tillsammans och jag kom att tänka på en klänning som jag designade och sydde förra sommaren, denna:
Den gillade hon och den skulle jag sy med den ändringen att den skulle få ett ganska mkt kortare livstycke med en smal liten remsa under bysten som skulle få ett sidenband påsytt på sig. Och kjolen skulle inte ha några veck.. På den blommiga sitter det inte några axelband på bilden för att den var inte riktigt färdig då jag tog bilden. Senare fick den ett halterneckband i samma tyg.
ok, rita och klippa i det nyköpta tyget för denna gjorde jag ingen toille på eftersom jag sytt en nära på likadan innan.

En stor skillnad var att brudklänningen skulle fodras och min klänning är ofodrad. Foder är ju INTE så roligt att sy i.. Men ja ja.. Det är klart att det ska vara foder i en finklänning!

Tygvalet föll på ett jättehärligt grått tyg med tungt fall samt ett grafitgrått foder. Elegant!
Axelbanden är vändsydda och rynkade då bruden önskade det. Det ser inte perfekt ut på bilderna tyvärr men den sitter som en smäck på henne kan jag lova! Dockan har inte riktigt samma kroppsform den kurvigare C.
Man får tänka sig den med vit bolero, vitt sidendiadem med tyllrosett och smycken till på en mkt blond brud. Jag har sett alltihop på och det var superfint!!

Sömnaden har flutit på hyfsat med ett antal provningar emellan. Massor med handsömnad, bara sista veckan sydde jag lätt på den 25 timmar och då var den ju nästan klar innan dess... Jag vet inte hur många timmar det tog, men många blev det. Å gud vad jag har sprättat! Det kan ju inte tillåtas vara mindre än perfekt när det handlar om en så viktig klänning. Jag är inte någon expert på att sy eller på att rita egna mönster, långt därifrån. Jag har ju bara sytt på den här nivån i ca ett år.. Å jag ritade mitt första egna klänningsmönster förra våren..
Men jag är nöjd. Bruden blev nöjd och har sömmarna bara hållit för bröllopsfesten som pågår i detta nu så är alla nöjda.. ;o))

Jag tror att jag kan bjuda på riktiga live bilder senare när brudparet är hemma igen efter sin smekmånad men just nu får ni nöja er med klänningen på en provdocka..

Ha en skön kväll alla syvänner!!